Entrevista al Cap de Protocol del Dept. D’Economia i Coneixement de la Generalitat

“Hem de mimar a la institució sense mal criar-la”

-Trajectòria acadèmica i professional
Llicenciat en Publicitat i Relacions Públiques per la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. Andreu Sagarra comença a treballar com a tècnic de l’Oficina de Protocol del Departament d’Economia i Finançament, pel conseller Francesc Homs. En el Govern del Tripartit segueix en aquest Departament que encapçala el conseller Antoni Castells. Quatre anys més tard, s’en va a la Universitat Ramon Llull per fer de responsable de les Relacions Institucionals del seu Rectorat i de la seva rectora, Esther Giménez-Salinas. Des de principis de 2011, és el cap de l’Oficina de Protocol del Departament d’Economia i Coneixement.

-Com i quan comences en el món del protocol i les Relacions Institucionals?
El meu primer contacte professional amb el protocol i les Relacions institucionals comença el 2003, gràcies a la confiança del conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs.

Sent Cap de Protocol del Departament d’Economia, ¿quina relació creus que ha de tenir el món de la política amb el protocol?
Han d’anar de la mà. Els representants polítics representen la confiança sobirana dipositada pels ciutadans, el protocol ha de fer cas a aquesta mateixa confiança, tenint en compte el que diu el reglament i sobretot l’àmbit, els actors i els col•lectius que afecta.

-A l’àrea de protocol, ¿quines mesures de contenció s’han adoptat en els últims mesos?
Com se’ns ha demanat, hem racionalitzat la despesa.

-Què és per a tu el protocol?
El que dicta el sentit comú en l’organització i visualització de les autoritats públiques i els representants i membres d’un col•lectiu determinat.

-Un/a bon cap de protocol i relacions institucionals ha de ser…
Primer de tot conscient que representem una institució i que sempre hem de vetllar pel tracte correcte cap a ella i la bona projecció de la mateixa cap a l’exterior.
Crec que la principal qualitat d’un professional del Protocol i les Relacions Institucionals ha de ser que faci prevaldre el sentit comú, tot tenint molt clar que som algú que està al servei d’una institució o autoritat. Hem de mimar-la sense mal criar-la. És imprescindible tenir una actitud oberta al pacte i no regir-nos tan sols per decrets que -en molts casos- no ho tipifiquen tot.

-Quin consell donaries a la gent que està estudiant Protocol o la que ara està començant en aquesta professió?
Que tinguin molt present l’entorn… El respecte cap a la figura de l’amfitrió. Que sàpiguen integrar les noves tecnologies al servei de la seva tasca i que entenguin que el protocol és una manera d’estructurar i visualitzar la imatge i el missatge que una autoritat o una institució pretén comunicar.

-En aquests moments de crisi, quina opinió tens del futur del Protocol i les Relacions Institucionals?
És un moment per replantejar-nos el que han esdevingut una sèrie de normes obsoletes i detectar quin paper volem que tinguin les nostres autoritats en la societat d’avui i com s’hi han de relacionar. Si ho sabem fer bé, el Protocol i les Relacions Institucionals seguiran sent vitals en el futur.

-Quines noves disciplines/àrees/estudis creus que són necessàries per a un bon professional del Protocol del segle XXI?
El protocol està estretament lligat a la comunicació. Formació en disciplines com el periodisme i el màrqueting són bàsiques. El professional del protocol ha de ser curiós i ha d’estar dotat per a les relacions personals. I com he comentat abans, ha de tenir molt present les noves tecnologies.

-Sent Cap de Relacions Institucionals de la Universitat Ramon Llull, quines tasques portaves a terme, també feies de “cap de protocol” alhora?

En una Universitat la creació i el manteniment dels vincles entre les diferents institucions i centres que la conformen són bàsics. D’altra banda l’àmbit privat i el públic es fan créixer mútuament, i la universitat és el millor nexe per traçar ponts entre aquest dos àmbits. Com a cap de protocol les meves tasques se centraven en coordinar l’agenda d’actuacions en les que la Universitat i la seva rectora havia de ser-hi present, i alhora controlava que tot allò es fes com s’havia previst. Cada escenari és una oportunitat per comunicar, i vull destacar que la màxima representant de la Universitat n’era molt conscient.

-Explica’ns com funciona i s’organitza el Gabinet de Protocol d’Economia de la Generalitat.
L’Oficina de Protocol del Departament d’Economia i Coneixement està formada per cinc persones que dissenyem, organitzem i coordinem les actuacions públiques del conseller Andreu Mas-Colell. Sempre sota la supervisió del Cap de Gabinet, Albert Carné, i treballant també de forma transversal amb les altres oficines del Gabinet: Comunicació, Relacions Institucionals, Secretaria i el Gabinet Tècnic.

-Ens pots explicar alguna anècdota o situació més compromesa que has viscut relacionada amb el protocol?

Recordo que no fa gaire, anant amb el conseller, un nen d’uns 8 anys, al veure’l, es va acostar al seu pare tot excitat dient que aquell home era el Mas-Colell… El pare li va preguntar al seu fill: “El conseller?” I el nen li va respondre tot convençut: “No, el del Polònia”.

*Entrevista publicada a la web de l’Associació Catalana de Protocol i Relacions Institucionals,  i a http://www.revistaprotocolo.com 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s