Alba Nasarre, Responsable de Protocol de la Universitat de Barcelona

“Un bon Cap de Protocol i Relacions Institucionals ha de ser sobretot persona”

Imagen

Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la UAB, també ha estudiat Publicitat i Relacions Públiques a la UOC, diferents cursos d’especialització en protocol i un Màster de Protocol a IL3-UB. Actualment està estudiant un Màster en Gestió Cultural a la UOC i és docent del Màster en Direcció de Protocol i Relacions Institucionals d’IL3-UB. El 2001 va passar a protocol a l’Administració, com a Tècnica de Protocol de l’antic Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, on va exercir fins el 2006, quan va passar a ocupar el seu càrrec actual com a Responsable de Protocol del Gabinet d’Activitats Institucionals i Protocol de la Universitat de Barcelona.

-Per començar, ¿què és per a tu el protocol?
Quan penso en protocol el primer que em ve al cap és l’ordre. Per a mi és una eina, tant en la nostra vida social, com professional, imprescindible per al bon desenvolupament d’un acte. A la Universitat de Barcelona, he après a valorar el protocol com a eina per al manteniment dels usos i costums de la meva institució. I així, en les cerimònies acadèmiques solemnes revivim els orígens de la nostra institució i ens transmeten els seus valors, alhora que reforça el sentiment d’identitat.

Com i quan comences a estar relacionada en el món del protocol i les Relacions Institucionals?

L’any 2001 jo era dissenyadora gràfica en una editorial discogràfica quan una amiga em va dir que a la Generalitat buscaven algú per una plaça de tècnic de protocol amb nivell elevat de disseny gràfic, anglès i protocol, i, per sorpresa meva, em van contractar tot i no tenir cap mena d’experiència en protocol. Em vaig apuntar a un curs de protocol i vaig mirar d’aprendre tot el que podia de les experiències pròpies i dels companys.

-Sent Responsable de Protocol de una universitat tant gran com la UB, ¿Com s’organitza el Departament de Protocol?

El Gabinet d’Activitats Institucionals i Protocol de la Universitat de Barcelona és una unitat força gran. Sota la direcció de la cap d’aquest Gabinet, hi ha cinc persones que treballen en la vessant d’Activitats Institucionals (exposicions, visites guiades, concerts, lloguers d’espais, etc.), tres persones que treballem en la vessant més pròpia del Protocol (actes en els que participen els òrgans de govern en representació de la Universitat o actes institucionals com les inauguracions de curs, investidura de Doctor Honoris Causa, graduacions, etc.), i una persona que centralitza la comptabilitat. És una unitat que en el seu dia a dia depèn tant del Rectorat, com de la Secretaria General.

 -Un/a bon cap de protocol i relacions institucionals ha de ser…

Sobretot persona; ha de ser una persona discreta, preparada (en formació i experiència) i previsora. També ha de ser invisible, tot i tenir present que al nostre nivell també representem la nostra institució. Potser destacaria la capacitat de reacció, doncs moltes vegades és davant els imprevistos on es demostra la professionalitat.

-¿Quin consell donaries a la gent que està estudiant Protocol i Relacions Institucionals o la que ara està començant en aquesta professió?

Que tinguin present que si bé a l’administració pública o a les grans empreses hi ha places de protocol, a la resta del mercat laboral hi ha més possibilitats de trobar places que combinin el protocol amb la comunicació, el màrqueting, tasques administratives, etc,. I que sempre és millor tenir experiència, encara que no sigui purament de protocol, que no tenir-ne cap. I sobretot que no deixin mai de formar-se i adquirir nous coneixements.

-¿Quins estudis creus que són necessaris per a un bon professional del Protocol del segle XXI?

 Crec que una bona base universitària és important, però per a respondre a les necessitats actuals hi ha d’haver una formació multidisciplinar. Per tant, estudis de Comunicació, Publicitat i RRPP, Màrqueting, per exemple, o inclús mòduls de Secretariat poden resultar una bona base per després complementar-la amb màsters o postgraus de Protocol per especialitzar-se. D’altra banda és important saber idiomes i mirar de mantenir certa fluïdesa. I no oblidar que tots ens hem de reciclar de tant en tant.

-Explican’s quines tasques desenvolupa el Departament de Protocol i com es coordina amb altre departaments dintre de la universitat.
En el Gabinet d’ Activitats Institucionals i Protocol de la Universitat de Barcelona es desenvolupen moltes tasques diferents com la organització dels actes institucionals, lloguer d’espais, visites guiades, exposicions, etc. En la vessant pròpiament del protocol, organitzem els actes institucionals i del rector, però també donem suport a les nostres facultats quan ens ho demanen. A més, treballem en estreta col·laboració amb altres unitats com la de Comunicació, Màrqueting o el Vicerectorat d’Arts, Cultura i Patrimoni, per exemple.

 -¿Ens pots explicar alguna anècdota sobre Protocol a la UB?

 En una ocasió, el mateix dia que es celebrava la investidura com a Doctor Honoris Causa, en el moment de recollir al doctorand a l’hotel es va detectar que anava amb un calçat informal ensenyant els dits, i se li va fer veure que aquell calçat no era l’adient per a vestir amb la toga acadèmica en un acte solemne, que seria millor un calçat tancat fosc; així que el senyor va accedir a anar a comprar-se un nou calçat. Finalment el senyor va aparèixer amb unes sabates tancades, però d’aire esportiu, amb cordons i de color marró, per sort, marrons fosc. Això sí, vam aprendre a ser més específics en les indicacions d’indumentària per no tenir més sorpreses.

-Per últim, ¿creus que és urgent canviar el reial decret de precedències de 1983, (o no), i perquè?

Veig com a positiva la revisió del Reial Decret, doncs la societat i les seves institucions evolucionen i, per tant, les normes també ho haurien de fer per no quedar obsoletes. I no ens aniria gens malament revisar a continuació les normatives autonòmiques, que són les que més útils podrien ser en el nostre dia a dia.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s