Josep Vergés de Vallmajor: un alcalde oblidat per la història de Badalona

El meu besavi, Josep Vergés de Vallmajor. Fotografia que es troba a la seu del Cor de Marina de Badalona, del que fou soci d’honor el 1920.

Josep Vergés, un alcalde oblidat per la història

Aquest any es compleix un segle i dos anys, des de que el meu besavi va deixar de ser alcalde de la ciutat de Badalona substituint Leopold Botey Vila.
L’abril de 2009 vaig presentar una instància a l’Ajuntament de Badalona demanant que es dediqués una plaça, un carrer o un edifici públic a la memòria del besavi que, en més de 100 anys , no ha rebut mai un reconeixement públic a la seva tasca com a màxima autoritat de Badalona durant gairebé 2 anys.
El mes d’abril de 2010, Badalona Comunicació a través de TV Badalona va emetre una notícia sobre la instància que vaig presentar, a més de publicar un notícia breu a la seva revista Bétulo del mes d’agost-setembre també de 2010.

També han sortit notícies al voltant de la figura del meu besavi a diversos mitjans locals com Badanotis (http://badanotis.com/noticia.php?n=4882), o El PuntAvuihttp://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/439460-familiars-de-lalcalde-del-1911-demanen-que-sel-reconegui.html).

En Josep Vergés, al pati de casa seva del carrer Prim de Badalona, a mitjans dels anys 30
En Josep Vergés, al pati de casa seva del carrer Prim de Badalona, a mitjans dels anys 30 del segle XX.

Josep Vergés Vallmajor va ser un home que tal i com narren les cròniques dels diaris de l’època com Sol Ixent o l’Eco de Badalona, el descriuen com un alcalde que va cumplir sempre, de dia i de nit, i sobretot va estar durant el seu mandat al costat de les persones més necessitades: prova d’això va ser quan va constituir una caixa d’estalvis per la vellesa o la cura i el bon tracte que va tenir amb els damnificats del naufragi del febrer de 1911 on varen morir 8 mariners badalonins, o també quan s’acostava l’època de Nadal, donava bonus d’una pesseta per repartir a les persones amb menys recursos de la ciutat. Sembla estrany o si més no curiós, que sent un alcalde estimat com a batlle i com a persona per la gran majoria de badalonins de l’època, sense distinció de classe o ideologia social, encara no tingui 100 anys després cap reconeixement públic.

Juan Pablo Torrents-Faura i Vergés,

Besnét de Josep Vergés de Vallmajor, (Badalona, 1875, Sant Vicenç de Montalt, 22 de juliol de 1951). Alcalde Badalona des del 12 d’abril de 1910 fins l’1 de gener de 1912.

Anuncios

2 comentarios sobre “Josep Vergés de Vallmajor: un alcalde oblidat per la història de Badalona

  1. Qué bien, Juan Pablo, que reivindiques la memoria histórica de una persona valiosa. Espero que, efectivamente, se reconozca la labor de tu bisabuelo y se le otorge una calle.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s