Xavier Mas de Xaxàs, fundador de Wikidiari

“A *Wikidiari, el periodista i el consumidor de la informació estan en el mateix nivell”

foto xmx - 1

Xavier Mas de Xaxàs és periodista i llicenciat en Història Contemporània. La seva trajectòria professional està molt vinculada a la informació internacional. Ha cobert la caiguda del mur de Berlin, les revolucions àrabs i ha estat corresponsal de La Vanguardia als Estats Units. També és autor de dos llibres: La sonrisa americana i Desinformació.

*Wikidiari fue una plataforma digital, integrada por periodistas pertenecientes al Col·legi de Periodistes de Catalunya, que desapareció a finales de 2014 para dar paso al semanario digital report.cat

Xavier, com sorgeix l’idea de crear un diari digital com Wikidiari?

Aquesta plataforma digital neix al 2008 amb una doble motivació: crear un mitjà capaç d’una producció transversal i circular de les notícies, oposada a la tradicional estructura vertical. En lloc de produir notícies des de dalt (del periodista al consumidor), Wikidiari ofereix l’opció d’una producció on el periodista i el consumidor de la informació estiguin al mateix nivell. Aquesta plataforma la vaig posar al servei dels meus alumnes de periodisme a la UAB abans d’oferir-la al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

I el nom de Wikidiari?

Wiki indica un lloc web col·laboratiu. El millor exemple és la Viquipèdia.

Quin són els principals objectius del Wikidiari?

La formació de nous periodistes. Oferir una plataforma per l’aprenentatge i, especialment, perquè els joves periodistes puguin adquirir l’experiència que els cal per obrir-se camí en el món de la informació.

“Wikidiari és un banc de proves on el jove periodista desenvolupa les seves aptituds i adquireix un bagatge professional propi”

Com ha evolucionat, des de que es va fundar fins ara?

Hem incorporat noves aplicacions, com els fotoreportatges i també l’opció de penjar àudio i video. L’essència, però, segueix sent la mateixa: permetre al periodista desenvolupar una informació en col·laboració amb les seves fonts. Per això, l’editora incorpora un espai de discussió a l’intranet, on les persones implicades en la gestió de la informació poden seguir la seva evolució i deixar comentaris.

Quin és el perfil del redactor que col·labora al diari?

Joves periodistes que busquen un trampolí per accedir al món laboral.

Quin valor afegit pot tenir Wikidiari que no tinguin altres diaris digitals en l’actualitat?

Wikidiari és un banc de proves on el jove periodista desenvolupa les seves aptituds i adquireix un bagatge professional propi. El valor afegit de la col·laboració, del treball en equip, és molt gran. El periodista és propietari en tot moment del copyright de la seva informació. A més, Wikidiari col·labora amb l’Associació de la Premsa Comarcal de Catalunya, per publicar conjuntament articles i reportatges.

L’entrevistat del passat 6 de febrer a la Contra de La Vanguardia, el periodista Wadah Khanfar, aposta per un model de redacció semblant al del Wikidiari?

Sí. Un model col·laboratiu, obert, transparent i transversal. Aquest model reforça el paper social del mitjà. La redacció funciona amb prou autonomia gràcies a una tecnologia que permet la producció de notícies fora de l’espai redaccional.

Pots avançar-nos novetats a Wikidiari pels propers mesos?

Wikidiari prepara un nou disseny per facilitar la lectura, on les plataformes multimèdia estiguin més integrades.

Personalment, com veus l’evolució a mig i llarg termini?

Wikidiari ha de continuar sent un banc de proves per als joves periodistes. Alhora ha d’esdevenir també un aparador per a noves aplicacions en la gestió de la informació. El Col·legi de Periodistes vol que la plataforma sigui un servei als col·legiats i un complement a la seva formació. A més, el Col·legi treballa en la creació d’un viver d’empreses que podran testar els seus productes a Wikidiari.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s