Hospital transfronterer de Cerdanya: un hospital, dos estats

Des del passat mes de setembre, el nou hospital transfronterer de la Cerdanya, ubicat a Puigcerdà, ha obert les seves portes per a donar cobertura sanitària als  prop de 30.000 cerdans que resideixen a les dues bandes d’aquesta històrica comarca dividida entre dos estats (espanyol i francès),  des del segle XVII. Es tracta del primer i únic hospital d’aquestes característiques existent a tota Europa.

Façana principal de l'hospital. Foto: Juan Pablo T. F.
Façana principal de l’hospital. Foto: Juan Pablo T. F.

El nou hospital es troba a les afores de Puigcerdà en una zona residencial i molt a prop del camp de futbol municipal (on encara es recorda el concert que va oferir el legendari grup musical Mecano l’any 1984), i a menys de 300 metres del municipi francès d’Ur.

La Cerdanya és una comarca catalana amb molta història al darrera, ja que al 1659 es va aprovar el famós “Tractat dels Pirineus” entre Espanya i França. El Tractat va suposar que aquesta terra que es trobava dins de l’Estat Espanyol, es partí en dos: l’Alta Cerdanya que va caure dins de territori francès, i la Baixa Cerdanya, que va continuar éssent de titularitat espanyola.

El per què d’un hospital transfronterer

Victorià Peralta, metge i director general de l’hospital transfronterer fins fa uns mesos (actualment el director general és el Sr. Jordi Gassió) afirmava l’estiu de 2013, de  que les necessitats de crear aquest centre sanitari vénen del segle passat, quan unes nevades van deixar als cerdans francesos totalment aïllats durant dies, i van haver de venir “obligadament” a l’hospital de Puigcerdà per a qualsevol urgència. A partir d’aquí, es va plantejar la viabilitat de fer un hospital transfronterer per a donar cobertura a totes dues cerdanyes donat també, que els cerdans francesos mai han disposat d’un hospital propi.

Victorià Peralta. Foto: J.P.T.F.
Victorià Peralta. Foto: J. P. T. F.

A més de donar cobertura al cerdans, el centre també està pensat per a oferir servei als turistes que visiten la Cerdanya durant l’estiu, ponts de caps de setmana i Setmana Santa, ja que faran un ús majoritari de les urgències. En quant a pressupost, l’hospital ha suposat una inversió de 40 milions d’euros: 30 milions en la construcció de l’edifici i 10 milions en equipament. D’aquest pressupostos, el 60 % va a càrrec de la Generalitat de Catalunya, que durant cinc anys assumirà aquest percentatge respecte als costos de manteniment, i el 40 % restant ho finança l’Estat Francès. Per tant, ens trobem amb un edifici  que és copropietat del govern de Catalunya i del govern francès.

Per altra banda cal remarcar que el finançament està comptant amb una subvenció del fons FEDER de la Unió Europea,  que suposa un ajut del 60 % del cost de l’edifici i del qual ja s’ha rebut més del 65 %.

Estructura i equipaments

façana Hospital de Cerdanya 2
(J. P. T. F.)

L’edifici ha estat obra de l’estudi d’arquitectura barceloní Brullet i Pineda a través de concurs públic. Aquest equip d’arquitectes va procurar que l’edifici tingués el mínim d’impacte visual, fent-ho el més horitzontal possible, amb molta il·luminació natural i evitant que l’espai on s’ubica el pacient mai es barregi amb la zona de logística i de personal (actualment, 120 persones, ampliables segons necessitats a 150).

Respecte als equipaments, el centre disposa de quatre quiròfans, una sala d’endoscòpies, una sala de parts, dos sales de dilatació obstètrica, trenta-dos habitacions d’hospitalització, una sala de diàlisi dividida en catorze compartiments, vint-i-dos despatxos de consultes externes, deu sales d’hospital de dia i vint-i-tres boxes d’urgències, a més d’un heliport per a urgències.

Quiròfan (H. de Cerdanya)
Quiròfan (H. de Cerdanya)

Medicina de muntanya i nova cultura sanitària

La medicina de muntanya i de l’esport és l’especialitat que l’equip directiu del centre vol potenciar. A la cerdanya francesa hi ha un equip especialitzat en aquesta vessant mèdica, on també l’hospital de Puigcerdà, encara en funcionament, té una llarga tradició. Tot plegat, pensat per atendre rescats de muntanya, xocs tèrmics i patologia vinculada a l’escalada i al muntanyisme.

Els francesos tenen un sistema sanitari totalment diferent al nostre; van el metge i al centre que volen però ara canviarà el concepte de “cultura sanitària” per a ells, perquè estem davant d’un nou centre de proximitat i això modificarà els hàbits dels pacients francesos. La majoria dels alcaldes de l’Alta Cerdanya veuen necessari el nou centre, malgrat el handicap del canvi d’hàbits sanitaris dels seus conciutadans, però manifesten el seu desig que hi hagi una part representativa de professionals francesos per a garantir l’atenció dels pacients francesos en la seva llengua.

Sens dubte estem davant d’un repte: conjuminar dues cultures sanitàries, i perquè això funcioni cal generositat per part de les dues administracions. I també, es clar, una mica d’imaginació.

Heliport (H. de Cerdanya)
Heliport (H. de Cerdanya)

 

Reportatge publicat a 7 días médicos 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s